Actueel

 
 

Nieuws


Bescherm de Weidevogels: Samenwerking op het Land

30/05-2024

Tijdens het broedseizoen zijn we volop bezig met het beschermen van weidevogelnesten en kuikens tijdens de werkzaamheden op het land. Het is een prachtig voorbeeld van hoe boeren hun dagelijkse werkzaamheden kunnen voortzetten, terwijl de weidevogels tijdens het broedseizoen optimaal beschermd worden en zo min mogelijk hinder ondervinden.
 
 

We bestaan 25 jaar!

16/04-2024

Gisteren, op 15 april, was het exact 25 jaar geleden dat onder anderen Jan Huijgen, Warmelt Swart en Gert-Jan Elbers tekenden voor de oprichting van "Ark- en Eemlandschap. Destijds nog grensoverschrijdend naar de Arkemheense polder. Sinds 2016 blijft het binnen de provincie en heten we Collectief Eemland. Een mooi moment om te vieren. We hebben dit gedaan door een boottocht over de Eem te organiseren met partyschip "de Amer". Genodigd waren oud bestuursleden, hoogwaardigheidsbekleders van provincie, gemeenten en waterschappen, collega collectieven, BoerenNatuur en regionale mensen van LTO en Natuurmonumenten. Het slechte weer zat rustig vogelspotten ernstig in de weg, maar de sfeer was buitengewoon goed. Onder genot van een hapje en een drankje zijn we richting Amersfoort gevaren en weer terug. Vrijdagavond hebben we nog een feestavond voor de leden.
Namens het bestuur dank aan alle aanwezigen.
Op naar weer 25 jaar!
 
 

Katten tijdens het broedseizoen

02-04-2024

Kuikens in het land, poes in de mand!
Kuikens in het land, poes in de mand! Is de jaarlijkse campagne op de poes wat vaker binnen te houden in het broedseizoen. Op veel beelden van wildcamera's is een poes te zien. Uw lieve knorrende poes is in het weiland een heuse jager voor kuikens. We hebben zelfs beelden waarop de poes met eieren aan het spelen is voor ze uitgekomen zijn. Die zijn uiteraard ook verloren.
Van ons dus het vriendelijke verzoek om de poes extra te voeren en zoveel mogelijk binnen te houden.
https://www.poesindemand.nl/
 
 

Beleef de lente 2024

29-03-2024

Een nieuw seizoen!
Ook dit jaar staat de camera van beleef de lente in de Eempolder om het broedseizoen van onze weidevogels 24/7 te volgen. Vorig jaar hebben we mogen genieten van de broedende kievit, scholekster en grutto! Het is ieder jaar weer een verassing wat er voor de camera zal verschijnen! Volg het op beleef de lente!
 
 

Voortgangsrapportage 2023

22-12-2023

Hoe is het seizoen verlopen?
Elk jaar brengt Collectief Eemland een voortgangsrapportage uit en levert dit aan de provincie. In het voortgangsrapportage staat beschreven hoe het seizoen is verlopen, wat de resultaten zijn, hoe die bereikt zijn en met wie er is samengewerkt.
Download hier het voortgangsrapportage 2023
 
 
 

Evaluaties 2023

Wij willen alle deelnemers weer bedanken voor een mooi weidevogelseizoen!

15-12-2023

Afgelopen week hebben we de boel weer eens flink geëvalueerd. Alle deelnemers waren uitgenodigd voor een gesprek van een half uur met onze bestuursleden. Aan de hand van de kaarten en de resultaten werd samen bekeken of het beheer geoptimaliseerd kan worden. Soms wordt wat gewijzigd, maar we ontdekken vaak dat het allemaal goed voor elkaar is. Helemaal mooi om te horen is, dat veel deelnemers hun waardering uiten voor het collectief en het bestuur.
Best gelopen weer. Op naar het nieuwe seizoen 💪
 
 

Beleef de lente

Ook dit jaar stond de beleef de lente boerenlandvogel camera weer in Eemland!

22/12/2023

Het beleef de lente seizoen is weer voorbij. Het eindblog gaat over de locatie waar gefilmd is dit jaar. Deze plek is van de mannen van Loon- en verhuurbedrijf Hoolwerf . Het was prachtig om te volgen. Hopelijk mogen we volgend jaar weer de weidevogels van Eemland op de camera verwelkomen.
Bekijk het hele boerenlandvogel seizoen op de website van beleef de lente!