Weidevogeldrone

 
 
 

Weidevogeldrones

Sinds begin 2018 is Collectief Eemland een van de pioniers voor het gebruik van drones in weidevogelbeheer. Met vijf drones en een toegewijd team van twintig dronevrijwilligers worden er gedurende het weidevogelseizoen talloze uren besteed aan het lokaliseren en beschermen van nesten.
De dronepiloten worden geholpen door onze enthousiaste vrijwillige nestzoekers, die te voet door het land trekken om de door de drone gevonden legsels te markeren, zodat ze beschermd zijn tijdens agrarische werkzaamheden. De inzet van weidevogeldrones draagt significant bij aan deze inspanningen. Vaak zijn nesten zo goed verborgen in het hoge gras dat ze door mensen moeilijk te vinden zijn. De drone biedt dan uitkomst. Het droneteam vliegt 's ochtends over de weilanden met warmtecamera's, waardoor de goed verborgen legsels eenvoudig kunnen worden gevonden en beschermd. Ook wordt er gebruik gemaakt van camera’s die gedetailleerde luchtfoto’s maken. Met behulp van geavanceerde software worden in deze beelden de legsels herkent.
Weidevogeldrones hebben zich inmiddels ontpopt als een onmisbaar hulpmiddel bij het beschermen van weidevogelnesten in Eemland.
 
 

Voordelen weidevogeldrones

Minimale verstoring:

Drones veroorzaken minder verstoring in het natuurlijke landschap in vergelijking met traditionele methoden van nesten lokaliseren, Je hoeft niet fysiek in het land te zijn. Dit verlaagt ook het risico op predatie van het nest.

Efficiëntie:

Drones kunnen grote gebieden snel en efficiënt scannen, waardoor het proces van het lokaliseren en beschermen van weidevogelnesten versneld wordt.

Nauwkeurigheid:

Met warmtecamera's en geavanceerde nest herkenning software kunnen drones nesten nauwkeurig identificeren, zelfs als ze verborgen zijn in hoog gras.

Meer weidevogels

Door efficiëntere methoden te gebruiken, dragen weidevogeldrones bij aan het behoud en groei van weidevogelpopulaties door het beschermen van hun nesten.